Chat of Chatbot?

Chat of Chatbot? Waarom je niet meer zonder kan.

Door: SDM

Chatbots bespaarden bedrijven vorig jaar gemiddeld  300.000$, zo blijkt uit recent onderzoek.

Bedrijven die chatbots inzetten rapporteren omzetgroei en besparingen, zelfs als consumenten aangeven dat er ruimte is voor verbetering.

Terwijl chatbots de gebruikersefficiëntie blijven verhogen, conversies te genereren en consumenten te betrekken, rapporteren bedrijven ook aanzienlijke besparingen dankzij de technologie. Een recente studie van Intercom geeft dit aan. Bedrijfsleiders hebben volgens het rapport gemiddeld 300.000$ bespaard door hun chatbots. De stijgende consumentenverwachtingen van chatbots laten ook zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

De studie heeft ook de consumenten bevraagd en vond dat 74% van de consumentenrespondenten aangaf dat ze eigenlijk verwachten een chatbot op een website te zien. Opgelet:  87% van de respondenten geeft aan nog steeds liever met een mens te ‘chatten’ in plaats van met een bot.

Waarom is een chatbot belangrijk

Chatbots worden meer dan een gewoon onderdeel van je marketingtechnologie. Volgens een eerdere studie van Juniper Networks wordt voorspeld dat de technologie tegen 2023  112 miljard $ aan detailhandel zal genereren.

Consumenten verwachten in toenemende mate een vorm van chat(bot) wanneer ze de website van een merk bezoeken. Organisaties die chatbots in hun websites opnemen, realiseren niet alleen besparingen maar realiseren ook hogere ‘sell through’ percentages, aldus de studie. “Chatbots verhoogden de omzet met gemiddeld 67%, waarbij 26% van alle verkopen startte via een chatbot-interactie”, aldus de studie.

“Door verkoop-, service- en marketingcommunicatie te stroomlijnen via chatbots, kunnen teams anticiperen op een toename van de productiviteit naast verhoogde conversies.”

Sales en Support zijn de primaire gebruikers van chatbots in organisaties, met respectievelijk 41% en 37%.

Nieuwe inzichten

  • 3 op 4 consumenten verwachten chatbots op een website tegen te komen, maar slechts 15% van de consumenten geeft de voorkeur aan chatbots boven mensen voor snelle interacties met merken.
  • 35% van de bedrijfsleiders gaf aan dat chatbots hen hielpen verkoopovereenkomsten te sluiten.
  • De drie belangrijkste ‘sales’ use cases voor een chatbot omvatten het verzamelen van informatie, het kwalificeren van leads, het boeken van productdemo’s en het betrekken van bezoekers van de site.

Bron: Intercom’s Chatbot Trends Report

Serge De Munck – Marketing & More Belgium – serge@marketingandmore.be