Data Cleansing

Wat is ‘Database opschonen’ en waarom is het belangrijk?

Wist u dat 29% van de bedrijven van mening is dat hun huidige klant- of prospectgegevens op de één of andere manier onnauwkeurig zijn?

Maakt u deel uit van 89% van de bedrijven die worden geconfronteerd met uitdagingen bij het beheren van gegevens?

Is uw bedrijf zoals 95% van organisaties die impact in hun organisatie zien van slechte datakwaliteit.

Yikes!

In het snel veranderende marketinglandschap van vandaag is dit een enorm probleem voor marketeers en CMO’s.

Slechte gegevens hebben een ernstig effect op alles, van klantenservice, compliance, marketing, ROI en omzet voor alle bedrijven.

Om ervoor te zorgen dat alle gegevens die u hebt verzameld nuttig zijn voor u en uw bedrijf, moet u ervoor zorgen dat een goede strategie voor het opschonen van gegevens een prioriteit is.

Het belang van goede, schone gegevens

Gegevens vormen de kern van uw bedrijf en de kwaliteit van die gegevens ondersteunt het succes van uw bedrijfsinitiatieven. Sterke inspanningen op het gebied van gegevenskwaliteit leiden tot nauwkeurige en gestandaardiseerde gegevens waarmee u meer inzichten kunt verkrijgen en u kunt helpen om met vertrouwen beslissingen te nemen.

“Kwaliteitsgegevens vormen de ruggengraat van uw inspanningen voor gegevensbeheer die u zullen helpen een superieure klantervaring te bieden, een concurrentievoordeel te behalen en uw bedrijf vooruit te helpen.”

Datakwaliteit heeft, zoals u waarschijnlijk goed weet, een directe invloed op de conversieratio van lead naar klant.

Met vuile gegevens hebben bedrijven geen toegang tot de inzichten die nodig zijn om slimme zakelijke beslissingen te nemen, wat resulteert in minder leads en meer geldverspilling. Om nog maar te zwijgen kan het ook leiden tot een slechte klantervaring. Ooit een e-mail ontvangen met verkeerde informatie erin?

Wat is ‘gegevens opschonen’?

Gegevens opschonen is het proces waarbij alle gegevens in een database worden doorlopen en informatie wordt verwijderd of bijgewerkt die onvolledig, onjuist, onjuist geformatteerd, gedupliceerd of irrelevant is. Gegevens opschonen omvat meestal het opschonen van gegevens die in één gebied zijn verzameld. Bijvoorbeeld gegevens in uw HubSpot-portaal, zodat u alleen de meest relevante, hoogwaardige gegevens overhoudt die beschikbaar zijn voor uw campagnes.

Waarom is gegevensbeheer en opschonen belangrijk?

  • Geeft vertrouwen in (de kwaliteit van) je data, nu en naar de toekomst toe
  • Laat je toe om accurate zakelijke beslissingen te nemen
  • Biedt het fundament voor een sterke en positieve klantervaring
  • Verbetert uw bedrijfsresultaten door handmatige data-taken te elimineren
  • Het gebruik van goeie tools om gegevens op te schonen zal iedereen efficiënter maken, omdat ze snel betrouwbare inzichten kunnen krijgen uit de data
  • Minder fouten betekent meer tevreden klanten en minder gefrustreerde werknemers

Het proces voor het opschonen van gegevens wordt meestal in één keer uitgevoerd en kan een tijdje duren als de informatie zich al jaren ophoopt.

Helaas vertrouwen de meeste marketeers op handmatige opruimingsinspanningen voordat ze een e-mail versturen of met terugwerkende kracht voordat ze rapporteren over de effectiviteit van de campagne.

Helaas is ‘helemaal niet’ vaak een status-quo

Een succesvol plan voor gegevensbeheer/-opruiming kan niet alleen gericht zijn op het voorkomen dat onjuiste gegevens het systeem binnenkomen. Het moet ook periodiek database-informatie herzien om verouderde informatie te herstellen, evenals fouten die zouden gebeurd zijn bij de invoer en opslag van gegevens.

Door ervoor te zorgen dat uw gegevensverzamelingen routinematig worden ontdaan van nutteloze informatie, kunt u gegevensanalyse vereenvoudigen, een effectievere marketingcampagne opbouwen en weten dat u weloverwogen beslissingen neemt op basis van accurate gegevens.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig uw gegevens op te schonen.

Hoe vaak u moet opschonen, hangt af van verschillende factoren, zoals hoeveel informatie u hebt, of u regelmatig gegevens importeert en of u gegevens verrijkingsservices gebruikt.

Het is ook belangrijk om niet te vaak je database te ‘cleansen’ – anders verspil je geld door onnodige acties uit te voeren.

Het aspect van het handhaven van de datakwaliteit zal steeds belangrijker worden, omdat digitale marketing blijft vertrouwen op klant- en verkoopgegevens als de motor voor effectieve marketinginspanningen. De kwaliteit en integriteit van uw gegevens kunnen de bepalende factoren zijn voor hoe goed uw bedrijf in staat is om in de loop van de tijd voldoende concurrentievermogen te behouden.

Voelt u zich beter uitgerust om na te denken over de kwaliteit en gezondheid van uw gegevens? Hoe zit het met het krijgen van een betere ROI op uw database?

Volgende stappen voor het opschonen van gegevens

Wat nu? Welke actie kunt u ondernemen om gezondere gegevens te krijgen?

De belangrijkste stap die u vervolgens moet nemen, is het identificeren van de bronnen van ‘vuile’ gegevens in uw database. Op die manier kunt u voorkomen dat onnauwkeurige of dubbele gegevens zich opstapelen. We zijn grote fans van het gebruik van een tool als Insycle om dit proces te vergemakkelijken, zodat het geen moeizaam handmatig proces is.

Als je hulp nodig hebt bij het opschonen van je database en het implementeren van een krachtig gegevensbeheerproces, vraag dan naar onze data cleansing services en laat ons u op weg helpen om betere en beter geïnformeerde beslissingen te nemen die leiden tot een hoger ROI van uw marketinginspanningen.

 

Serge De Munck – Marketing & More Belgium – 18 november 2019